Cât costă cel mai rapid supercomputer cu inteligență artificială, din lume. Cine îl construiește, cum ajută
A fost anunțată o investiție de 273 de milioane de dolari pentru construirea celui mai puternic supercalculator cu AI (inteligență artificială) de până acum.
Mai exact, Isambard-AI, anunțat de Marea Britanie, se va situa printre primele supercalculatoare cu inteligență artificială din lume, atunci când va fi activat.
Vezi și: Un supercomputer a prezis cand va fi sfârșitul lumii și cine va fi vinovat pentru asta
Supercomputerul va beneficia de mii se superchipuri NVIDIA
Acesta va utiliza mii de superchipuri NVIDIA, permițându-i să efectueze mai bine de 200 de bilioane de calcule pe secundă.
Oamenii de știință din Marea Britanie se așteaptă ca Isambard-AI să înceapă operațiunile oficiale în vara anului 2024 și, în acea perioadă, va fi găzduit de Universitatea din Bristol.
Supercalculatorul este construit de Hewlett Packard Enterprise și va folosi 5.448 de supercipuri NVIDIA GH200 Grace Hopper, conform anunțului remis de NVIDIA.
Acesta va putea realiza peste 21 de exaflops de performanță pentru inteligența artificială, adică mult peste 21 de quintilioane de operațiuni cu virgulă mobilă pe secundă pentru aplicații de inteligență artificială, cum ar fi antrenarea modelelor de limbă extinse.
Unul dintre cele mai puternice sisteme AI
Conform Universității din Bristol, Isambard-AI va fi de zece ori mai rapid decât cel mai rapid supercalculator din Regatul Unit, în prezent.
Va fi amplasat la Centrul Național pentru Materiale Compozite din Bristol, într-un centru de date autocoventizat și autorăcit.
Anunțul a fost făcut în cadrul Summit-ului pentru Siguranța Inteligenței Artificiale din Regatul Unit, unde lideri din mai multe țări, inclusiv Statele Unite, se întâlnesc pentru a discuta despre viitorul inteligenței artificiale și riscurile potențiale.
Isambard-AI va fi ulterior folosit pentru a se conecta cu alte supercalculatoare din Regatul Unit. cu scopul de a îmbunătăți performanța și mai mult decât în prezent.
Odată ce va fi funcțional, conform lui Simon McIntosh-Smith de la Universitatea din Bristol, Isambard-AI „va fi unul dintre cele mai puternice sisteme de inteligență artificială pentru știința deschisă, oriunde în lume”.
Vezi și: Inteligența artificială provoacă temere: Studiul care arată care sunt problemele